Riboflavin tartalmú termékek B2-Vitamin

A B2-vitamint Riboflavin néven is ismerik. Vízoldható vitamin viszonylag hőálló, de nagyon érzékeny a fényre. Ezért a B2-vitamin elvesztésének elkerülése érdekében az élelmiszereket a lehető legsötétebb helyen kell tárolni.

A B2-vitamin funkciója

A B2-Vitamin az élelmiszer által felszívódó tápanyagok megsemmisítésében vesz részt. Az egyik a testfunkciók fenntartásához szükséges energia. A Vitamin a növekedés, az embrionális fejlődés, a betegség ellenőrzése, valamint az idegsejtek védelme terén is funkcionál.

A B2-vitamin elégtelen ellátása az emelkedett homociszteinszint kockázati tényezőjének tekinthető. A homocisztein aminosavak magas vérkoncentrációja növeli az atherosclerosis és a kardiovaszkuláris betegség kockázatát.

A B2-vitamin megjelenése és biohasznosulása

A B2-Vitamin számos növényi és állati termékben található (lásd a táblázatot). Németországban a fő beszállítók a tej és a tejtermékek, majd az üdítőitalok, a kenyér és a gyümölcs. A teljes szemek különösen jelentős mértékben hozzájárulhatnak a Riboflavin ellátásához, mivel a vitamin főleg a marginális rétegekben és a gabona csírájában található. A B2-vitamin egyéb jó növényi forrásai közé tartoznak a diófélék, a gomba, az olajos magvak és a hüvelyesek.
B2-Vitamin Szükséglet

A B2-Vitamin pótlására vonatkozó ajánlások férfiak esetében 1, 4 mg, nők esetében pedig 1, 2 mg / nap.2 Mivel a Riboflavin az energiacserélő funkciókat látja el, a szükséglet növekszik, ha több energiát fogyaszt. A megfelelő ellátás Riboflavin különösen fontos stresszes helyzetekben, például, sport után.
A B2-Vitamin Hiány.

Az alacsony B2-vitamin-hiány is gyakoribb a fejlett országokban. Amellett, hogy elégtelen élelmiszer-bevitel, csökkent Riboflavin-bevitel, krónikus alkoholfogyasztás, különböző betegségek (beleértve a pajzsmirigy és mellékvese), valamint a gyógyszeres kezelés (antidepresszánsok, “tabletták”) okozhat B2-vitamin hiány.

B2-vitamin-ellátás vegetáriánus és vegán embereknek

A vegetáriánus étrend, a B2-vitamin pótlás ajánlások jól megvalósítható. Különböző kutatási eredmények állnak rendelkezésre a kínálat a B2-vitamin a vegán étrend. Részben nincs különbség a vegák és vegetáriánusok B2-vitamin bevitelében a vegetáriánusokhoz és a vegyes ételeket fogyasztókhoz képest.3. más vizsgálatokban a vegetáriánus étrendet követők csaknem fele nem éri el a B2.4 vitamin ajánlott szintjét, ráadásul a vegánban élő emberek háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek gyenge B2-vitamin hiányban, mint azok, akik vegetáriánus vagy vegyes ételeket esznek.

Következtetés

A vegetáriánusoknak és a vegetáriánusoknak hasonló B2-vitamin-készletük van, mint a vegyes szakácsoknak. Azoknak, akik vegetáriánus étrendet esznek, rendszeresen ellenőrizniük kell a B2-vitamin készleteiket, hogy szándékosan kompenzálják az ellátási hiányosságokat.