Vegetáriánus konyha: tippek a kiegyensúlyozott étrend

Egyre több ember mond le a húsról és a halról. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényeket és tippeket a vegetáriánus konyháról. A vegetáriánus étrend szinte egy trend. Egyre többen hagyják el a húst és a halat, inkább zöldséget, gabonát és tofut esznek. De mi ez a vegetáriánus diéta? Tényleg olyan egészséges, mint mindig, és mi van a lehetséges deficienciás tünetekkel?

Vegetáriánus étrend: ez a 4 csoport létezik

“Pontosan mit ehetek vegetáriánusként?”

Persze, hogy visszautasítja a húst, de mi van a halakkal? És tojás, tej és joghurt? A tény, hogy lemondasz egy vegetáriánusról, egyedül döntesz. Főszabály szerint négy nagy csoportra oszlik.: A mai napig a legnagyobb csoport a vegetáriánusok Ovo-Lacto. Ovo: tojásfogyasztás, tej és tejtermékek Lacto – fogyasztása. Ezért ovo-Lacto vegetáriánus visszautasítja csak a húst, de nem állati termékek, mint a tojás és a tej. Néhány vegetáriánus eszik egy kis mennyiségű halat, bár a halak, természetesen, is élőlények. Emellett vannak kis csoportok, amelyek vagy csak tojást (ovo-vegetáriánusok) vagy tejet (lacto-vegetáriánusok) esznek. Mivel az utolsó igazi csoport vegánok maradnak, akik teljesen elhagyják az állati termékeket, majd nagy hagymát csinálnak a méz körül.

Az elmúlt években egy másik csoport, az úgynevezett puding vegetáriánusok is megalapozta magát. Tartózkodnak a hústól is, de más csoportoktól eltérően nem fordítanak különös figyelmet a kiegyensúlyozott étrendre, amely magában foglalja az egész szemeket, gyümölcsöket és zöldségeket. Ehelyett sok édességet és gyorskaját fogyasztanak, ami vegán puding feliratot adott nekik.

Miért tartózkodsz a hústól?

Az állatoknak, vagy inkább a környezetnek? Sok oka van annak, hogy az emberek miért mondanak le a húsról.:

  • Sokan törődnek az állatok védelmével. Azt akarod, hogy a hús visszautasítása bizonyítsa, hogy feladod a tömeges állattenyésztést, és nem akarod, hogy az állatok szenvedjenek érted.
  • Mások inkább az egészségükre gondolnak, étrendjüket megváltoztatják, hogy egészségesebben éljenek, fogyjanak, vagy megelőzzék a szív-és érrendszeri megbetegedéseket.
  • A környezetvédelem a vegetáriánus étrendhez is kapcsolódik. Azállatállomány több energiát, földterületet és vizet fogyaszt, valamint üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, mint a növények.
  • Vannak vallási indítékok az ázsiai régióban. Hinduizmus, valamint a buddhizmus kínál a követői egy vegetáriánus étrend. Indiában például a lakosság legalább 40% – a nem eszik húst.

A vegetáriánus étrend tényleg olyan király?

Egészséges vagy nem? A vegetáriánus étrend van egy hírnév néhány, hogy nem olyan egészséges, mint a vegetáriánusok azt állítják. Mert a test nem kap elég tápanyagot, ha nem eszik húst. De mi van az ilyen kijelentésekben?
Szükséges, hogy kövesse a kiegyensúlyozott étrend. A táplálkozástudósok, például a német élelmiszeregyletből, egyetértenek abban, hogy a vegetáriánus étrend nagyon egészséges és alkalmas bármely felnőtt számára.

Azzal a korlátozással azonban, hogy figyelmet fordítanak a gyümölcsökkel, zöldségekkel, tojásokkal és tejtermékekkel kiegyensúlyozott étrendre. Mivel a hús fontos fehérjeforrás, és B vitaminokban is gazdag, amelyeket máshol kell megújítani. A növényi élelmiszerek nem tudják ezt olyan könnyen kompenzálni, mint egyes ásványi anyagok, mint például a növényi eredetű vas, nem szívódnak fel sem a test, sem a hús. És még a növényi fehérje sem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat a szervezetben.

Vashiány megelőzése: ezek a termékek tartalmazzák a legtöbb vas

De a kiegyensúlyozott étrend nem probléma. Fontos megjegyezni, hogy enni

egész szemek, amelyek magasabb ásványi tartalom, mint a termékek fehér liszt. A hüvelyeseknek is nagy szerepet kell játszaniuk a vegetáriánus étrendben, mert fehérjékben gazdagak. És a gyümölcsök és a zöldségek sem lehetnek rövidek. Tanulmányok kimutatták, hogy a vegetáriánusok átlagosan kompaktabbak, mint a húsevők, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és kevésbé valószínű, hogy szív-és érrendszeri betegségben szenvednek. Olvassa el a következő oldalon, hogyan eszik vegetáriánus, de mindenekelőtt kiegyensúlyozott! Kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend: itt van, hogyan!

A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem olyan nehéz, különösen, ha eszik tojást, tejtermékek. Figyelmet kell azonban fordítani a megfelelő fehérjebevitelre, a B12-vitaminra, a vasra, a D-vitaminra és a cink-re.
Tojásfehérje. A fehérjeszükségleteket hüvelyesekkel, például lencsével, csicseriborsó vagy tofu borítja a legjobban. Mint a zöldségek a lencséből, a spenót vagy a Bolognai tofu, nagyon finom, és megy a tészta, a rizs vagy a burgonya. A tejtermékek, például a joghurt, a túró és a sajt is fehérjékben és kalciumban gazdag.

A nők nehezen látják el a vasat, még akkor is, ha húst esznek. Ha vashiányra gyanakszik, a legjobb, ha közvetlenül orvoshoz fordul, és szükség esetén vaskészítményt ír elő. Azonban, hogy megakadályozzák, hogy eljusson, hogy van néhány trükk, hogyan lehet javítani a vasellátás.

Például, a szervezet elnyeli a vas jobb, ha együtt eszik vitamin C ez azt jelenti, hogy vasban gazdag zabpehely lehet főzni narancslé a fajta. Az íze kellemes gyümölcsös. Zöldségek, mint a brokkoli (mint például brokkoli-spagetti) vagy spenót is gazdag vas. Tessék, egy kis citromlé segít növelni a test kihasználását. A vasban gazdag egyéb élelmiszerek közé tartozik a teljes kiőrlésű kenyér, hüvelyesek, rókagomba, szamóca és diófélék.

By the way: fekete tea és kávé gátolja a vas felszívódását. Ezért a teát és a kávét nem szabad közvetlenül zabkásával vagy teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztani. A D-Vitamin főleg a testünk által képződik. Elég, ha hetente kétszer 30 percet a szabadban töltesz. A D-vitamin jó forrásai közé tartozik az összes gomba: gomba, rókagomba vagy sertés gombák és morelek, amelyek többek között olyan ízűek, mint a gombás rizses serpenyő.